Pētījums ""Free release" monitoru ("Liberator") prototipu saimes izstrāde kodolrūpniecības iekārtu noņemšanai no ekspluatācijas un demontāžai

Pētījums ""Free release" monitoru ("Liberator") prototipu saimes izstrāde kodolrūpniecības iekārtu noņemšanai no ekspluatācijas un demontāžai

SIA „Baltic Scientific Instruments” pārskata periodā turpināja darbu pie projekta. Tika turpināts zinātniskās literatūras apskats par scintilācijas materiāliem un to jaunāko tipu metroloģisko īpašību pētījumiem, vērtējot to izmantošanu "Liberator" saimes monitoros, un literatūras apskats par scintilācijas materiālu izmantošanu scintilācijas fotopavairotāju bloku izstrādē.

Kā arī tika turpināts darbs pie programmatūras izstrādes dažādu "Liberator" saimes monitoru spektru mērījumu apstrādei un parauga radioaktīvo vietu 3D vizualizācijai, un darbs, kas ir saistīts ar datorsimulācijām, izmantojot Monte Carlo metodi, lai piemeklētu "Liberator" saimes monitoru visefektīvāko reģistrāciju, lai garantētu maksimālu jutību.

Vienlaicīgi tiek veikts darbs, saistīts ar materiālu sagatavošanu zinātnisko rakstu publicēšanai par "Liberator" līnijas monitoru prototipiem, to komponentēm un pielietošanas iespējām.

Pārskata periodā tika publicēts pirmais zinātniskais raksts žurnālā Nuclear Technology and Radiation Protection 2021 Volume 36, Issue 2, Lpp.: 205-209 - Improvement of the minimum detectable activity of a free release monitor for small articles.